Pomysł na Wigilię - Wysłany: Pon 22:01, 19 Gru 2011
Gość
Jak w temacie, przepisy na dania wigilijne.
Ryba zapiekana
Składniki:
filety rybne (4-5 sztuk)
cebula (tak na oko, 6 średniej wielkości powinno wystarczyć)
pieczarki (0,5kg, może troszkę więcej)
ser żółty
mąka (kilka łyżek)
duża śmietana 18%
wegeta
2 jajka
Przygotowanie:
1. Rybę usmażyć.
2. Cebulę pokroić w kostkę i udusić.
3. Pieczarki zetrzeć na tartce, udusić i doprawić.
4. Zetrzeć na tartce ser żółty.
5. 3/4 śmietany i 2 żółtka zetrzeć na gładką masę, dodać wegety dla koloru i mąki dla gęstości (ma być miej więcej konsystencji ciasta naleśnikowego; to sa takie standardowe proporcje).
6. Na blasze ułożyć kolejno: rybę, cebulę, pieczarki, ser żółty i całość polać ciastem.
7. Piec w piekarniku około 4 minut, w jakiej temperaturze to nie mam pojęcia, ale gotowe jest, kiedy ciasto zaczyna się rumienić.
1. Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 30 minut. Odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Odstawiamy, powinien być zimny.
2. Masło rozcieramy z cukrem pudrem, wanilią, żółtkami, szczyptą soli i makiem. Na końcu dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4–5 mm i wycinamy ciasteczka, najlepiej foremką o średnicy ok. 6 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
3. Każde wycięte ciasteczko smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Resztę białka i miód dodajemy do posiekanych orzechów, mieszamy. Na środek ciasteczek nakładamy po jednej łyżeczce mieszanki orzechów.
4. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190ºC przez 12–15 minut, na lekko złoty kolor.
* 600g kapusty kiszonej
* 1 marchewka, opcjonalnie
* 2–3 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 40g suszonych grzybów
* 500g pieczarek
* 1 duża cebula
* 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
* sól
* pieprz
Przygotowanie
1. Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
4. Kruche ciasto. Zagniatamy je w dniu robienia pierożków. Składniki na kruche ciasto siekamy nożem, gdy lekko się połączą szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto powinno „odpocząć” w chłodnym miejscu przez ok. 30 minut.
5. Kruche ciasto wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wycinamy kółka i na każde z nich nakładamy farsz. Składamy i formujemy pierożki, dokładnie zlepiając ich brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180ºC. Podajemy je na gorąco lub na zimno z czerwonym barszczem.
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach